Парк на танцуващите мечки

Паркът се намира в местността Адрианов чифлик в гр. Белица. Парковия комплекс се простира на 120000 кв.м. и е с надморска височина 1345м. Съставен е от две части, свързани с 30 метров обезопасен мост, по който свободно могат да преминават мечките. Двете части са разделени на 7 сектора, свързани с 11 прохода. За по-голяма безопастност както на мечките, така и на гостите на парка, е поставен електропастир с дължина 26 608м и са инсталирани 105 осветителни тела.

Интересни са удобствата, които са осигурени на приютените мечки: всеки сектор разполага с басейн, построени са 12 бърлоги, 3 от които с достъп от медицинския център, както и множество полубърлоги. 

Паркът на танцуващите мечки в Белица има такова богато структурно оформление, че мечките могат максимално да се върнат към естественото си поведение. Има участъци с гъста гора и зимни бърлоги за уединяване. Всяка мечка има достъп до обширно водно пространство с възможности за катерене.

Тъй като търсенето на храна запълва по-голямата част от деня на живеещите на свобода диви животни, храната се скрива на невероятни места и така се създава смислено занимание на животните.

През 1999 година фондацията Четири лапи започна борбата срещу мъченията на мечки в България. Проектът, наречен Парк за танцуващи мечки в Белица стартира година по-късно.

Кафявите мечки Мариана, Стефан и Калинка бяха първите обитатели нацентъра от октомври 2000 година. През март 2001 пристигна мечката Станка, а Гошо и Боби - през юни.

За мечките в парка се грижат специално обучени гледачи и ветеринарни лекари.

Освен реадаптацията и спасението на мечките в парка в Белица, центърът в Рила планина се утвърждава и като атракция за хиляди туристи от страната и чужбина.

Пожелаваме Ви приятни изживявания в нашия регион!

От комплекс "Алфа" - минералният басейн на Банско и Добринище.