Добринище

Добринище – лечебна минерална вода, ски курорт и прекрасна природа

Добринище (810 м. надморска височина) се намира в подножието на три планини (Рила, Пирин и Родопите), на 6 км. от най-атрактивния български зимен курорт Банско и на 169 км. от София. Тук е крайната гара на живописната теснолинейна жп. линия от Септември.
Курорта предлага възможности за зимни и летни почивки: девствена природа, гостоприемни жители, ски писти, балнеолечение и модерен басейнов комплекс с минерална вода.

Добринище е курорт познат на туристите като център за балнеопрофилактика и балнеолечение, за климатолечение, пешеходен туризъм, алпинизъм и ски-спорт. 
Селището е известно с лековитите си минерални извори още от древността. Най-известен от тях е Сребърният извор. Той е богат на сребърни йони и е известен с това, че някога в него се къпели римляните, които обитавали тези места.

В землището на Добринище са открити 17 топли минерални извора с температура от 30 до 43 градуса. Курортът се препоръчва от специалисти за балнео и климатолечение.

Басейнът с минерална вода наречен “Римска баня ” (“римското банче”) и модерния плувен комплекс с олимпийски размери"Alpha SPA and Pool" се намират край бреговете на Добринишка река, където са разположени и останалите минерални извори в района.

Добринище е мечта за любителите на красивата девствена природа, на автентичния селски бит и гостоприемство. Природните дадености и изградените съоръжения, както и близостта до ски пистите на Безбог, го определят и като център за планински и ски спортове.  
Изходен пункт е за Пирин, за хижа Безбог и хижа Гоце Делчев, района на Попово езеро, Кременските езера и Самодивски връх.  След построяването на лифта до х. Безбог, градът става вторият по важност ски център в Пирин. Добринище предлага добри възможности и за опитни, и за начинаещи скиори, като общата дължина на пистите е 7 км. В ниската част на планината има пешеходни маршрути доближаващи 
се до разходката в парка, които са идеални за предпочелите да "разпускат".

Селището води началото още от каменната ера. Открити са богати находища от тракийска и римска керамика, плочки и монети от времето на император Нерон. През VII - XIV в. Добринище е било важна крепост, охраняваща поречието на Места. След падането на България под турско робство българския дух продължава да живее. През 1846 г. е изградено училище. Хайдушки чети участват активно в национално - освободителните борби на българския народ. 
Селото е и родното място на първия партизан в България - Иван Козарев.

В Добринище, туристите могат да посетят градината за еделвайси, която е единствената по рода си в България и си заслужава да бъде разгледана.
Сред туристическите атракции на града са и 2 църкви – “Свети Петър и Павел” и “Успение на Пресвета Богородица”, построени през 19-ти век. В покрайнините му, туристите могат да се насладят на гледките към водопада Св. Николай и манастира “Св. Панталеймон”. 

Съвременният облик на Добринище се допълва от изградената инфраструтура, наличието на доста магазини и кафета, механи и ресторанти, хотели и къщи под наем, читалище, музейна сбирка, прекрасен площад в центъра, точно срещу кметството.

Богатите природни дадености създават митът за името на Добринище получило смисъла си от някога заселниците по южния скат на Пирин планина пристигали, оглеждали се наоколо, цъкали е език и казвали: "Добри неща, добри неща."

Балнеопроцедури се предлагат в две от почивните станции. Освен тях, за обществено ползване са отворени минералната баня и новооткритият модерен плувен комплекс "Alpha SPA and Pool" с два минерални басейна.